Home / Istorija / Da li znate ko je bio prvi zavisnik od nikotina u Evropi?

Da li znate ko je bio prvi zavisnik od nikotina u Evropi?

Duvan potiče iz Južne i Severne Amerike. Arheolozi su tamo otkrili ostatke prvobitnih plantaža duvana koje potiču još iz 6 hiljada godine pre nove ere. Sada se duvan koristi širom sveta, a postao je rasptrostranjen zahvaljujući srednjovekovnim moreplovcima. Prvo je iz Amerike dospeo u Evropu, i kasnije se proširio u celom svetu.

Prvi Evropljanin koji je bio aktivni pušač se zvao Rodrigo Herez. Bio je jedan od članova istorijske posade Kristofera Kolumba, koja je otkrila Ameriku.

Posada je 12. oktobra 1492. godina prvi put došla do ostrvo San Salvardor, na Bahamima,  gde su primetili  da urođenici čuvaju u džepovima listove čudne biljke koje su smatrali veoma dragocenim. Mornari su čak dobili na poklon jednu količinu tog lišća, ali nisu znali šta da rade sa njim, pa su dozvolili da im propadne.

U novembru 1942. godine Rodrigo je primetio kako domoroci pale jednu stranu lišća i potom udišu i ispuštaju dim. Odlučio je da i sam to proba, i vrlo brzo mu je pušenje prešlo u naviku.

Kada se, koji mesec kasnije, vratio u rodnu Španiju, nastavio je sa aktivnim pušenjem. Međutim, njegove komšije su bile preplašene od dima koji je izlazio iz njegovih usta i nosa, i prijavile ga španskoj Inkviziciji.

Inkvizicija ga je optužila za đavolsko delovanje zato što je „samo đavo mogao čoveku da da moć da ispušta dim iz usta“. Osuđen je na zatvorsku kaznu. Izašao je na slobodu posle sedam godina, a do tada se upotreba duvana u Španiji uveliko odomaćila.

Aboutadmin

Check Also

Kako su se ljudi hladili pre klima?

Podeli Toliko smo se navikli na klima uređaje, da bez njih ne možemo da živimo. …

One comment

  1. Promeni 1942 u 1492
    🙂
    Pozdrav