Home / Istorija / Kako su Rusi primili pravoslavlje?

Kako su Rusi primili pravoslavlje?

Rusija je zemlja koja ima najviše pravoslavnih vernika na svetu, i nama je naročito bliska, zbog veza sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Prelazak Starih Slovena u pravoslavlje je počeo delovanjem Ćirila i Metodija, dva grčka brata koji su hrišćansku veru propovedali na slovenskom jeziku.

Elem, što se tiče Rusije, njihov prelazak u pravoslavlje u 10. veku prati jedna interesantna anegdota.

Naime, tada je, pre današnje Rusije, postojala država Kijevska Rusija, koja je bila najveća zemlja u tadašnjoj Evropi, a kasnije je i nastavila da se širi, kako bi dostigla današnje granice.

 Vladar Kijevske Rusije u 10. veku je bio knez Vladimir I Veliki. U vreme početka njegove vladavine Rusija je  bila paganska zemlja, pa je i on sam podržavao i slavio paganstvo. Bili su podizani spomenici bogu Perunu, prinošene žrtve i slično.

vladimir veliki

 Vladimir je nakon toga odlučio da njegova zemlja, kao i mnoge druge, ipak treba da pređe u monoteizam, pa se razmišljao koja bi religija bila najbolja za njih. On je poslao izaslanike širom sveta da proučavaju religije susednih zemalja, i vide koja bi njima najviše odgovarala. Prvo su se javili muslimani. Vladimir je odmah odbio da prihvati Islam, kada je bolje saznao o čemu se u toj religiji radi. Čim je čuo da muslimani ne jedu svinjetinu i ne piju alkohol, kategorički je odbio takvu religiju. Njegove čuvene reči su: “Alkohol je nešto u čemu svi Rusi uživaju, mi  bez toga ne možemo da opstanemo”. I tako je ta ideja otpala.

 Posle toga se Vladimir konsultovao sa jevrejskim izaslanicima, od kojih je zaključio  da to takođe nije dobra religija, jer čim su oni proterani iz Jerusalima, to znači da ih je Bog napustio.

Na kraju se izbor sveo na hrišćanstvo, pa su ga posetili i rimokatolički i vizantijski misionari. Njegovi izaslanici nisu nešto bili oduševljeni nemačkom arhitekturom i njihovim hrišćanskim crkvama, dok im je od ortodoksne arhitekture zastao dah.

Oduševili su se Konstantinopoljom i njegovim izgledom, pa su predložili Vladimiru da je najbolje da se prihvati vizantijska verzija hrišćanstva. Vladimiru je to istovremeno odgovaralo i zbog političkih razloga, i tako su Rusi primili pravoslavlje.

Aboutadmin

Check Also

Kako su se ljudi hladili pre klima?

Podeli Toliko smo se navikli na klima uređaje, da bez njih ne možemo da živimo. …

One comment

  1. Nidje veze.
    Vladimir je bio savremenik Vasilija II i bili su u dobrim odnosima. Nakon sto je Vladimir pomogao Vasiliju da se obracuna sa protivnica,Vasilije mu obeca svoju kcer za zenu,ali da bi se ozenio sa njom Vladimir je morao preci u hriscanstvo,tj. u pravoslavnu vjeru, sto je i ucinio. Nakon toga naredio je da se poruse svi paganski hramovi i krene sa izgradnjom crkvi i manastira.