Home / Nauka / Tomas Piketi – zašto je ekonomska nejednakost najveći problem 21. veka?

Tomas Piketi – zašto je ekonomska nejednakost najveći problem 21. veka?

Jedna od knjiga koja je izazvala pravu buru među ekonomskim stručnjacima, ali i široj javnosti, je knjiga francuskog ekonomiste Tomasa Piketija, pod nazivom “Kapital u 21. veku“. Prevedena je na engleski tek pre nekoliko meseci, ali je uspela da uskomeša stručnu javnost. Stigla je i na liste najprodavanijih bestselera.

knjiga kapital u 21. veku

Ono što je karakteristično za ovu knjigu, je da ona nije bazirana na teorijskim modelima i raspravama, već na praktičnoj analizi stvarnih podataka o društvenom proizvodu, kapitalu i drugim ekonomskim pokazateljima, trista godina unazad. Zato je i njegovim neistomišljenicima teže da ga kritkuju, jer se njegovi zaključci baziraju na realnim postojećim podacima. Sumiraćemo za vas ovde sve glavne zaključke iz njegove knjige, ali naravno preporučujemo da ipak pročitate knjigu (premda ona verovatno nije još prevedena na srpski).

1) Celom svetu predstoji ekonomska stagnacija

On smatra da je nagli razvoj kapitalističkih država nakon sredine 20. veka, bio specifičan fenomen koji neće da se ponovi u skorijoj budućnosti, jer za to ne postoje neophodni uslovi. Sve ukazuje na to da nas čekaju decenije stagnacije.  Trend porasta ekonomske nejednakosti je izražen i neće se skoro preokrenuti, a to dovodi do usporavanja privrednog rasta.

2) Svake godine, bogati postaju sve bogatiji

Najbolji način da postanete bogati je, sudeći po Piketijevim podacima, da se ili rodite bogati ili da se udate/оženite nekim bogatim. Kao što bi rekla naša narodna, para na paru ide. Premda sve pristalice kapitalizma tvrde da se u kapitalizmu obogati samo onaj koji je najsposobniji, on dokazuje da to nije tačno. Što više novca imate, lakše vam je da zaradite dodatni novac, bez da morate bilo šta da radite ili odlučujete, sve drugi rade za vas.

Na primer, ako imate prosečnu zaradu, sve što se nadate da vam inflacija neće pojesti vrednost.  Dok, ako imate milione, lako ih možete udvostručiti angažovanjem savetnika, investiranjem i slično.

Piketi pokazuje da je u poslednje tri decenije taj trend bogaćenja naročito izražen, i da prihodi od rada relativno stagniraju ili opadaju, dok prihodi od kapitala rastu, naročito kod 1% najbogatijih. Cela novostvorena vrednost odlazi u ruke najbogatijih, i to dovodi do velikih disproporcija. Time opovrgava našu drugu staru narodnu poslovicu: “Ko radi, ne boji se gladi”, jer rad nije baš isplativ.

3) Ekonomisti se previše bave teorijskim modelima, a ne praktičnim problemima

On smatra da se ekonomisti previše bave apstraktnim matematičkim modelima, koji ničemu ne služe, umesto da se bave praktičnim problemima i da je to jedan od uzročnika lošeg stanja ekonomije svuda u svetu.

4) Ekonomska nejednakost preti demokratiji

Piketi navodi i da sve veće nejednakost u imovini i prihodima između stanovnika, ozbiljno narušava temelje demokratije. Ne možemo govoriti o demokratiji u uslovima kada šačica bogatih može da lobira zakone kako njima odgovara, oblikuje javno mnjenje i utiče na celo društvo.

5) Rešenje je u svetskom porezu

Piketi smatra da i sadašnji poreski sitemi nisu efikasni, jer bogati pojedinci i kompanije mogu lako da ih izbegnu, tako što se presele u drugu zemlju. Zato se on zalaže za uvođenje poreza na svetskom nivou, koji ne bi mogao da se izbegne. To je prilično nepraktično rešenje, ali nadajmo se da će u budućnosti biti drugih sličnih ideja.

Aboutadmin

Check Also

Najstariji poznati ljudski predmeti

Podeli Smatra se da čovek kao vrsta postoji već nekih 200 hiljada godina, ali malo …