Home / Tehnologija / Najbolji program za rad sa elektronskim knjigama

Najbolji program za rad sa elektronskim knjigama

Savremene tehnologije, i pametni telefoni i tableti, polako istiskuju papirne knjige. Naravno, ne sumnjamo da će papirne knjige opstati, ali čitanje elektronskih knjiga pruža mnoge pogodnosti. Sa sobom u džepu možemo da nosimo na stotine knjige i čitamo ih kada god nam se ukaže prilika.

Mana elektronskih formata je što ih ima zaista veliki broj, pa nenamo uvek pogodan uređaj ili program za čitanje. Takođe, možemo da nagomilamo zaista veliki broj knjiga na svom uređaju, pa ni ne možemo da se snađemo gde nam se šta nalazi.

Kako bi se lakše izborili sa ovim problemima, predstavljamo vam program Calibre, koji je nesumnjivo najbolji besplatan program za elektronske formate. Jedino ne radi najbolje sa PDF formatom, ali sa svim drugima radi odlično. Teško je nabrojati u jednom članku šta sve može ovaj format, ali ćemo se potruditi da istaknemo ono najbitnije.

 
1) Čitanje knjiga

prikaz knjige otvaranje elektronske knjige

Bez obzira u kom je formatu elektronska knjiga, vi je možete otvoriti i čitati direktno iz programa Calibre. Podržani formati za čitanje su epub, mobi, azw, fb2, lit i mnogi drugi.

2) Dostupnost na više jezika

 

Calibre može da se koristi na bilo kom svetskom jeziku. Da promenite jezik idite na Postavke.

postavke calibre podesavanja

Potom na Izgled i ponašanje.

izgled i osecaj

Sada pronađite opciju za izmenu jezika. Dostupan je izuzetno veliki broj jezika, kao što ćete se sami uveriti.

 

sacuvaj knjigu u elektronskom formatu

3) Organizacija kolekcija knjiga i biblioteke

 

U program možete ubaciti sve knjige koje imate na računaru. Tako ćete uvek moći da se organizujete i napravite katalog knjiga.

 

4) Konverzija knjiga

 

Program podržava i konverziju knjiga. Na primer, ako imate knjigu u PDF formatu, možete je prebaciti u epub ili mobi, koji je pogodniji za čitanje na elektronskim uređajima. Takođe, ako želite da napravite knjigu u epub, mobi ili drugom formatu, onda je napišite i sačuvajte u rtf formatu (dostupan je na svakom Windows računaru) i potom ga konvertujte u epub. Tako će kvalitet najbolje biti očuvan i biće možda potrebne samo male naknadne izmene

 

5) Izmena i dorada knjiga

 

izmeni knjigu u calibre

Knjige u epub ili mobi formatu možete i da menjate i dorađujete. Selektujete knjigu pa kliknete na Edit (Izmeni), i možete da menjate, dodajete ili brišete postojeći tekst.

Program preuzimate odavde: http://calibre-ebook.com/

Aboutadmin

Check Also

Gutenbergova štamparija i revolucija u komunikaciji

Podeli Pronalazak mašine za štampanje, Johana Gutenberga predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji, …