Home / Tehnologija / Kako naći prvobitni izvor slike na Internetu?

Kako naći prvobitni izvor slike na Internetu?

Internet je prepun slika. Neke od njih možemo da slobodno koristimo za svoje potrebe, ali većina je zaštićena nekom vrstom autorskih prava, i ne možemo ih baš koristiti bez dozvole.

Sa slikama na Internetu nikada niste načisto. Često  se dešava je da neko prisvoju tuđu sliku i prikaže je kao svoju. Pored toga se dešava i da neko na slici tvrdi da je nešto što nije. Na primer, neko postavi sliku svoju Facebook stranicu tvrdeći da se na slici nalazi grad Beograd, a vi znate da je to u stvari Moskva, i tako dalje. Ne možete uvek verovati nekome na reč, ali zato postoje alati koji nam mogu pomoći u razotkrivanju originalnog porekla fotografije.

Danas vam predstavljamo dva alata koji omogućavaju da utvrdite gde se sve neka slika pojavljuje na Internetu. Tako možete lako da ispitate njeno poreklo i originalnog otkrijete originalno autora. Na isti načinu utvrđujete da li neko neovlašćeno koristi vašu sliku na svom sajtu.

1) Google slike

Google slike, pored pretrage slika po imenu i opisu, omogućavaju da pretražujete i po slici. To se radi veoma jednostavno. Odete na sajt i kliknete na pretraži prema slici.

gugl pretrazivanje prema slici

Sliku, kao i u prethodnom slučaju možete otpremiti sa svog računara. I na kraju dobijete spisak sajtova koji sadrže tačno tu sliku.

Pregledač Google Chrome omogućava da pretragu vršite direktno iz njega. Desni klik na sliku pa odabir stavke Pretraži pomoću Google slika.

pretrazi gugl po slici u chromu

2) TinEye

Više nego odličan sajt.  Možete sliku otpremiti sa svog računara klikom na Upload File. A možete i iskopirati vezu i ubaciti je na sajt.

pretrazivanje po slici

Potom, sačekajte nekoliko trenutaka da se završi pretraga,  pojaviće se spisak svih veb stranica gde se određena slika pojavljuje.

filtriranje slika

Rezultate možete i filtrirati po datumu ili veličini.

Aboutadmin

Check Also

Gutenbergova štamparija i revolucija u komunikaciji

Podeli Pronalazak mašine za štampanje, Johana Gutenberga predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji, …